Göd-Vác kerékpártúra

“Végállomás a váci börtön”

Táv: 13 km (csak oda)
Nehézségi fok: könnyű

Sződliget kikötő

Mit nézzünk meg?

– A környék legjobb hekkezőjét, a Sportteraszt

– A sződligeti jachtkikötőt

– A váci tanösvényt

– Hétkápolna

– Március 15.tér

– Fehérek temploma

– Váci börtön

– Váci  diadalív

– Sajdik múzeum

Vác kapu

Túráink kiindulópontja minden esetben a Dunakanyar Kerékpárkölcsönző. A Margit utcáról az Ady utcára balra kikanyarodva, a vasúton, majd a lámpás útkereszteződésen egyenesen átkelve a Duna felé vesszük az irányt.

A 3. utcán jobbra az Attila utcán rátérhetünk a kijelölt kerékpárútra. Rendezett utcák között tekerve hagyjuk el Gödöt, és térünk rá a gátra, aztán hangulatos erdőben kanyarog az út tovább. Sződligetnél átkelünk a Sződ-Rákos patak hídján, és egy kikötő mellett kerékpározunk el. Meleg, kánikulai napokon érdemes egyet csobbani a kikötő utáni fövenyes részen.
A jobb oldali házakat magunk mögött hagyva Vác területére érünk.

Jobbról a városi park hatalmas gesztenyefái fogadnak bennünket, kis tavat rejtve. Bal kéz felé találjuk a Váci tanösvény bejáratát, amely pallókkal épült a víz fölé.

Merész kirándulóknak bátran ajánlom a vadregényes tanösvényt bejárásra, de sok meglepetésre készülhet, aki betér ide. Nem árt mindig a lábunk elé nézni!
A kerékpárút mentén álljunk meg az eligazító táblákat tanulmányozni! Ha kissé jobbra letérünk, pár méter után, amit földúton teszünk meg, máris a Hétkápolnánál találjuk magunkat.
A barokk Hétkápolna búcsújáróhely, nevét a Mária hét fájdalmát jelképező hét kis kápolnáról kapta. Minden stációnál egy –egy idézetet rejtenek a padok, érdemes olvasgatni.
Az egykori Duna-medernél ered az a forrás, amely a hívők szerint gyógyítja a szembetegségeket.
A Honvéd emlékmű mesterséges dombon álló vasgúla, tetején ágyúgolyóval.

Innen térjünk vissza a kerékpárútra, és a Duna – parti sétányon végigtekerve élvezzük a csodálatos Naszály látványát, a Duna hihetetlen illatát, és a sétány izgalmas világát.
Nemsokára feltűnik a váci börtön szürke, vasrácsos hátsófala, itt – miután jól kiborzongtuk magunkat – jobbra kerekezzünk fel a város központ irányába. Nevezetes építmény a Kőkapu vagy Diadalív, melyet 1746-ban építettek Mária Terézia látogatására.
A Március 15. tér sok látnivalót rejt. A fehérek temploma, a Sajdik múzeum mind-mind érdemes betérőre. A dóm épülete impozáns látvány, ne hagyjuk ki, hogy belülről is meg ne csodáljuk!
A dóm megtekintése után forduljunk jobbra és térjünk vissza a kerékpár útra, ahol visszatérhetünk kiinduló állomásunkra.