Göd-Szob kerékpártúra

“Végig a Beatrix királynőn”

Táv: 40 km (csak oda)
Nehézségi fok: közepesen nehéz

Sződliget kikötő

Túráink kiindulópontja minden esetben a Dunakanyar Kerékpárkölcsönző. A Margit utcáról az Ady utcára balra kikanyarodva, a vasúton, majd a lámpás útkereszteződésen egyenesen átkelve a Duna felé vesszük az irányt.

A 3. utcán jobbra az Attila utcán rátérhetünk a kijelölt kerékpárútra. Rendezett utcák között tekerve hagyjuk el Gödöt, és térünk rá a gátra, aztán hangulatos erdőben kanyarog az út tovább. Sződligetnél átkelünk a Sződ-Rákos patak hídján, és egy kikötő mellett kerékpározunk el. Meleg, kánikulai napokon érdemes egyet csobbani a kikötő utáni fövenyes részen.
A jobb oldali házakat magunk mögött hagyva Vác területére érünk.

Aki kedvet érez és készül (vagy nekünk jelzi ebbéli igényét) útközben szalonnasütésre alkalmas tűzrakó helyeket is talál.
Az útvonal ártéri kaszálók, erdők és az Égető-sziget mellett kanyarodik a város irányába. Vácot elérve a Duna-parti sétányon folytatódik az útvonal.

Duna

Kisvácon közvetlenül a Duna mellett kerékpározunk, majd egy kisebb szakaszon ipari övezet következik. Ezt követően a kerékpárút nyomvonala egy éles jobb kanyarral a 2-es út felé fordul. Azonban ne ezt az irányt kövessük, hanem a kanyarban tartsunk balra, és az Építők útján átkelve a kerékpárúton tekerjünk tovább Szob irányába.

Az útvonal előbb a Duna egyik mellékága mellett, majd erdőben, később nyaralók és szántók között vezet a volt 12-es útig. Itt ráérünk a régi útra, ahol kizárólag kerékpárosok és helyi nyaralótulajdonosok közlekedhetnek. Egy alagút segítségével átkelünk a 12-es út alatt, majd rövidesen kerékpárút következik a közúttal párhuzamosan. A kerékpárút kezdete után mintegy 300 méterrel vegyünk vissza a lejtőn sebességünkből, ugyanis egy bukkanós híd következik. A hidat követően mintegy 2,85 km hosszan Verőcéig húzódó kerékpárúton tekerünk.

Verőcét követően, már Kismaros területén, a települést jelző tábla után forduljunk be balra a második utcában (Szabadság utca), majd a Gát utcán folytassuk utunkat.
Később a Dunával párhuzamosan futó árvízvédelmi töltésen haladunk Nagymaros irányába.

Ahogy elérjük a település szélét, máris gyönyörködhetünk a visegrádi vár káprázatos látványában.
Az út közvetlenül a Duna-parti mólók mellett halad a kompkikötőig.
A komppal áthajózhatunk a túlparton található Visegrádba. A kompkikötő közelében éttermeket és büféket is találunk, ahol megpihenhetünk. A kikötőt elhagyva jobbról egy park szegélyezi utunkat, balra pedig még mindig a magaslaton trónoló visegrádi vár látható. Nagymarost elhagyva egy hatalmas tisztáson vágunk át és megint kiérünk a főút mellé. Balra a Dömös tűnik föl. Ez a hosszú, szakasz egészen Zebegényig tart. Zebegény egy csendes kis település, a Kálváriahegyre épített kilátójából nagyszerű a panoráma a Dunára.

A biciklis út a településen az autók mellett halad, majd Zebegény határát is elhagyjuk. Innen új kerékpárút vezet közvetlenül a Duna folyó mentén nagyon szép környezetben Szobig, ahol megpihenhetünk, megebédelhetünk, vásárolhatunk, gyönyörködhetünk a Duna-parti kilátásban, megtekinthetjük a helyi Börzsöny Múzeumot, vagy megnézhetjük a Duna-Ipoly torkolatot.
Ha elfáradtunk, a kisvárosból vonattal visszautazhatunk Gödre (mivel Gödön 3 vasútállomás van, Felsőgödig kell jegyet váltanunk).