Már meg sem lepődöm ezeken a mondaton.
Úgy érzem, itt az ideje, hogy tisztába tegyük ezt a Dunakanyar dolgot!
Vegyük először a Dunát! Az ország legnagyobb folyója, kettészeli a fővárost, viszonylag rendezett mederben halad – kivéve Esztergomnál, ahol tesz először egy kisebb, majd Visegrádnál egy nagyobb kanyart. Nos, EZ a Dunakanyar. Esztergomtól Budapestig a Duna két partja.
Bizony, merthogy két partja van. Jobb (gyengébbek kedvéért a nyugati oldal) és a bal (ez meg, meglepő módon a keleti) A jobb partot mindenki ismeri. A fővárostól észak felé haladva: Szentendre, Leányfalu Visegrád, Dömös, szerintem Te is jártál már mindegyik helyen.
A Duna bal partja „mostoha” gyerek. Sok útikönyv nem is sorolja a Dunakanyar települései közé az ezen az oldalon található településeket. Pedig látnivaló itt is akad, a táj mesés, és sehonnan nincs olyan panoráma a Dunakanyarra, mint a zebegényi Milennium emlékműtől! Budapesttől észak felé haladva mehetünk a 2- es úton, vagy a Nyugatiból indulva Szobig vonattal, de kerékpárral is, hiszen 40 km hosszan kiépített kerékpárút van. A települések sorban: Dunakeszi, Göd, Sződliget, Vác, Verőce, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob. Lélegzetelállító, bármivel is fedezed fel. Autó, hajó, kerékpár, vonat – nem csalódhatsz. A települések mindegyik egy-egy napos programot is biztosít, annyi a látnivaló. Tapasztaljuk is, hogy vendégeink többször visszatérnek, mert egy nap erre nem elég. A Duna mentén színvonalas éttermek, remek rendezvények szinte minden hétvégén, szabadstrandok (a Dunának évek óta kiemelkedően tiszta a vize), parkok, tűzrakó helyek….
Dunakeszin, Vácon és Nagymaroson komp köti össze a Duna két oldalát, Alsó-Gödről kishajó szállítja az utasokat. Illetve, kissé megbolondítja a helyzetet, hogy itt a „Dunában” van egy gyönyörű képződmény, a Szentendrei – sziget. Ami szintén a Dunakanyar része. És mivel itt nincs nagy forgalom, annak ellenére jókat lehet például biciklizni, hogy nincs kiépített kerékpárút a szigeten.
Keress minket túraajánlatokért! Nem fogod megbánni, ha ránk hallgatsz, és magadévá teszed a bal part nyújtotta szépségeket.