Balesetvédelmi szabályzat

A KERÉKPÁR HASZNÁLATA
Fékek: A bal kéznél lévő fékkar az első fékekre hat. A hátsó féket a jobb oldali fékkarral lehet működésbe hozni. A fékezést a hátsó fékkel kezdjük! Optimális lassulás a két fék együttes használatával érhető el. Nedves, esős időben a fékhatás csökken.

Csomagtartó: Terhelhetősége 10 kg. Személyt szállítani, ráülni tilos. A túlterhelés a kerékpár irányíthatóságát, fékezhetőségét csökkenti, ezért balesetveszélyes.
Váltók: Optimális helyzetbe vannak állítva. Váltani mindig tekerés közben, terheletlen állapotban kell. Kerülni kell a keresztbeváltást, mert rongálja a fogaskerekeket és a láncot.

Meghibásodás esetén tilos a kerékpárt tovább használni. Haladéktalanul értesíteni kell a csoportkísérőt vagy a bérbeadót. A hibásan tovább használt kerékpárnál, meghibásodásból fakadó további és súlyosabb hibák és az ilyen okból bekövetkezett baleset, sérülés következményei a bérlőt terhelik, a bérbeadóra és gyártóra nem átháríthatók.

A KÖZLEKEDÉS SZABÁLYAI
A kerékpár közlekedési eszköz, használata során a KRESZ szabályai vonatkoznak rá!

A kerékpárt TILOS ITTASAN használni. Ha a látási viszonyok megkívánják, a világítás használata kötelező. Lakott területen kívül, rossz látási viszonyok közepette, sötétedéstől pirkadatig a láthatósági mellény használata kötelező.

Csoportosan haladni mindig egymás mögött, egyes oszlopban kell. Előzni haladás közben tilos. A követési távolságnak a biztonságos megállás, kerülés miatt LEGALÁBB két kerékpárnyi távolságnak kell lenni.

A sebességet a csoportkísérő adja, őt megelőzni tilos. Olyan sebességgel kell haladni, hogy vészhelyzet esetén is meg lehessen állni. Kerékpározás közben mindig a menetirányba kell nézni. Irányváltoztatásnál karjelzést kell adni. Lassításnál, megállásnál a csoportkísérő felemelt karral jelez. Váratlan megállásnál törekedni kell jobbra lehúzódni.

Tilos egymás mellett haladni (még kerékpárúton sem), ok nélkül hirtelen irányt változtatni, fékezni, ezzel balesetveszélyt teremteni.

Túra közben a csoportkísérő és a felnőtt kísérő(k) utasításait, kéréseit be kell tartani. A figyelmetlenségből, fegyelmezetlenségből vagy szándékosan okozott károkért a csoport tagjai anyagi felelősséggel tartoznak.

A szabályokat a túrázók meghallgatták, megértették, a csoport magatartásáért a felelősséget vállalom.